четвртак, 25. март 2010.

Pitam se pitam

U poslednje vreme se često priča o komunikaciji sa pacijentima, opšte prihvaćeno je da se pacijentima obraća sa gospodine/gospođo i prezimenom, bar sam tako pročitala na nekoliko mesta, da se predstavimo, informišemo pacijente o tome šta će se raditi, dobijemo njihov pristanak...Ima tu jako puno dobrih stvari, ali mene nešto zagolicala komunikacija, kažu obavezno treba persirati.Slažem se sa svim ali nešto sam razmišljala...ustvari evo primera pa kažite sami, volela bih kad bi žene rekle svoje mišljenje.

Zamislite situaciju, žena je u bolovima, teško joj, zove se recimo Petra Petrović.

  • Gospođo Petrović da li su vam bolovi jaki? Kad naiđe bol dišite plitko kroz zube, biće vam lakše. Sada će vas doktor pregledati, pregled neće biti bolan  ali može biti malo neprijatan, potrebno je da legnete na leđa i da se opustite...

Ili ovako:

  • Mila moja, da li te jako boli? Hajde sad kad naiđe bol diši kroz zube, plitko biće ti mnogo lakše. Sad će te doktor pregledati, lezi dušo na leđa, neće boleti ali može biti malo neprijatno, samo se ti mila opusti...

Ili zamislite sledeću situaciju, počeli su naponi, babica je pored žene i daje joj uputstva da napinje.

  • Gospođo Petrović, evo uskoro ćete se poroditi, kada dođe sledeći napon udahnite duboko, zadržite vazduh u plućima, savite glavu na grudi i ne ispuštajući vazduh napnite najjače što možete i pratite moja uputstva...
Ili ovako:

  • Milice moja, evo uskoro ćeš se poroditi, kad dođe sledeći napon udahni zlato duboko, zadrži vazduh u plućima, savi glavu na grudi, ne ispuštaj vazduh i napni najjače što možeš i mila , prati moja uputstva...
Ili situacija gde dolazi žena u bolovima u porodilište i kad ste saznali njeno ime vi joj se obraćate:
  • Uđite Gospođo Petrović, ja sam babica Luna i staraću se o vama.
Ili ovako:
  • Uđi mila, ja sam babica Luna i staraću se o tebi.
Ne znam, ali sam mišljenja da je ženi koja se porođa osim stručnosti, ljubaznosti i kulture neophodna ljudska toplina, nekako mi ona ,,zvanična" obraćanja deluju ,,tvrda", hladna, šablonska, čak šta više imam osećaj kad ih izgovaram kao da se na neki način ograđujem od žene. Opet prisan kontakt, topla reč, intimno obraćanje obiluju tom ljudskom toplinom i saosećajnošću. I mislim da ženama više prijaju. Drugo je, recimo, ginekologija gde žene dolaze na pregled tu je opet mnogo prirodnije da se obraćamo po navedenim uputstvima, ali na porođaju na porođaju žena ima ,,gomilu" bola a nedostaje joj pažnja, toplina, ne znam procenite sami, volela bih kada bih čula još mišljenja.


Naponi

Kada se grlić materice potpuno otvori, beba se spušta do samog izlaza. Od momenta kada je beba već pred kraj svog puta, počinju se osećati naponi. Kako to izgleda, kako ih prepoznati? Prosto imate nezadrživu potrebu da napinjete, NE MOŽETE PROMAŠITI jer kada naponi počnu, hteli vi to ili ne, vi napinjete!

Šta je važno da znate kako biste olakšali sebi i pomogli bebi da se rodi? Babica će vas postaviti u određeni položaj, on zavisi od vrste porođajnog stola. Zašto je važan položaj? Zato što ćete u tom položaju skratiti put koji beba treba da prođe kako bi se rodila, potpomognuti napone a u isto vreme omogućiti babici da vam pomogne.

Važno je i znati da u toku napona nema bola! Zato kad oni počnu, ne bojte se, nego svu svoju pažnju usmerite na uputstva koja ćete dobijati od babice, a tiču se napinjanja. Verovatno ćete čuti jednu od ovih rečenica:

  • Kad naiđe napon udahnite puna pluća vazduha, zadržite vazduh u plućima, savite glavu na grudi, snažno povucite držače (kaiševe) i napinjite dugo, dugo, koliko god imate vazduha.
  • Kad naiđe napon, naljutite se najviše što možete, i napnite što duže.. itd
Veoma je važno da u toku napinjanja maksimalno opustite mišiće od struka pa na dole. Ne, nije nemoguće! Kako to lepo žene urade, usmere svu snagu u ruke i napinjanje! Kada su mišići međice maksimalno opušteni postoji veća mogućnost rođenja bebe bez pravljenja epiziotomije! Drugo, beba će sa manje napora doći na ovaj svet! Treće, kraće će trajati samo rađanje! Četvrto, smanjuje se mogućnost ,,pucanja" međice!

Još jedan vrlo praktičan savet - pažljivo slušajte ono što vam babica govori, logičan sled njenih uputstava (podrazumeva normalan spontan porođaj) je sledeći (po ovome ćete znati koliko vas vremena deli od susreta sa vašom bebom):
  • Kad naiđe napon udahnite puna pluća vazduha, zadržite vazduh u plućima, savite glavu na grudi, snažno povucite držače (kaiševe) i napinjite dugo, dugo, koliko god imate vazduha.
  • Kada napon prestane, babica će vam reći da se opustite i mirno dišete kako biste se odmorili do sledećeg napona - poslušajte je. Ovakvih uputstava obično bude 2-3, znači jedno 2 - 3 napona.Oni konačno spuštaju bebu ka izlazu.
  • Sada će početi da se rađa glavica vaše bebe, uputstvo koje ćete dobiti bi bilo ovakvo:  ,, Napinjite polako i dugo" to bi u prevodu značilo da sada ne treba napinjati iz sve snage nego, recimo, sa trećinom svojih mogućnosti, ali pazite vrlo je teško kontrolisati napone jer su oni kao što rekoh ,,nezadrživi". Znači ovde je izuzetno važna vaša saradnja, pažljivo pratite babicin glas ona će vas ohrabrivati, pohvaliti i usmeravati. U momentu rađanja glavice, babica će se truditi da ,,sačuva" ili ,,odbrani" vašu međicu, to znači da neće praviti epiziotomiju. Ako biste u ovom momentu napeli snažno i naglo moglo bi doći do stvaranja rascepa na međici. Da bi se to sprečilo u ovom momentu, a to je momenat rađanja glavice bebe do njenog čela, potrebno je da napinjete sa manje snage ali dugo.
  • Sledeće uputstvo može biti dvojako, sada treba da se rodi lice vaše bebe, a moglo bi glasiti : ,,Polako, sasvim polako napnite" ili ,, Samo dišite, širom otvorite usta i dišite" i ova uputstva imaju za cilj omogućavanje rođenja bebine glavice, a sprečavanje stvaranja rascepa vaše međice. 
  • Kada se glavica rodila, babica će vam to reći i reći će vam da se odmorite do sledećeg napona, on ide veoma brzo iza svog predhodnika. Sada treba da se rode ramena vaše bebe, verovatno ćete dobiti sledeće uputstvo: ,, Napnite još jednom". Ovaj napon treba da bude snažniji od predhodnih, ali ne onako snažan kao na početku, recimo polovinom one snage. On će omogućiti da se rodi gornje rame vaše bebe.
  • Po rođenju gornjeg ramena bebe, babica će vam verovatno dati uputstvo da dišete, isto onako kao kada se rađalo lice i tada će se roditi i donje tj. drugo rame ili će vas ohrabriti za još jedan mali napon.
  • Nakon ovoga ide i poslednji napon u ovom nizu i bebica će se roditi - čućete njen plač, a nakon toga ćete je i videti!
Nemojte očekivati identične rečenice koje bi sadržale uputstva za napinjanje jer svaka babica ima svoj stil u ovom momentu, ali možete očekivati da ćete čuti uputstva veoma slična ovima, a moj cilj je bio da vam što više približim i objasnim zbog čega je važno da ih pratite.

Neke bebe će se roditi, bukvalno, u tri napona, neke baš ovim redom, to zavisi od mnogo faktora (da li rađate prvi, drugi ili teći put, da li je beba sitnija ili krupnija...). Najvažnija stvar u ovom momentu, za vas i vašu bebu, jeste SARAĐIVATI!


     

понедељак, 15. март 2010.

Porođajni bolovi

Imam tu privilegiju i čast da Vas dočekujem kada dolazite u porodilište, da sam sa Vama, da Vam pomognem i da se sa Vama radujem!

Iz tog razloga sam i odlučila da Vas povedem kroz ovu šetnju i upoznam sa onim sa čim ćete se sresti, da Vam otklonim strahove, pojasnim neke procedure, i približim porođaj na koji treba da odete sa osmehom i radošću.

Sve što ovde pročitate je proisteklo iz mog iskustva, nije pisano po knjigama, nije potvrđeno istraživanjima i studijama (bar ih ja nisam radila) i ne mogu Vam to potkrepiti nikakvim materijalnim dokazima.

Moja želja je bila da Vam pomognem svojim iskustvom pre nego što dođete u porodilište i da Vas pripremim za najlepši i najradosniji dan u Vašem životu DAN KADA POSTAJETE MAMA!

Čast mi je i zadovoljstvo da budem deo tog događaja.


Počeću od onog što najviše plaši svaku ženu a to su POROĐAJNI BOLOVI
Porođajni bolovi su nam najveći saveznici u
porođaju!

• Bez njih nema porođaja
• Zato i jeste jako važno njih pratiti
• U normalnom, spontanom porođaju oni se postupno javljaju
• Prateći žene u toku porođaja, a kako bih i sebi i njima olakšala intenzivno sam
koristila dva pristupa, a to su dobra komunikacija sa ženama i stepenovanje
porođajnog bola na skali od 1 – 10

Prirodan, spontan porođaj ima svoj tok
• U početku, bolovi su vrlo slabi, javljaju se povremeno, kratko traju i nije svaki
iste jačine i dužine
• Ovi bolovi označavaju početak

• Na skali od 1 – 10 oni su jedinica

• Uvek ocenite svoj bol na skali od 1 – 10, puno će vam pomoći, orjentaciono ćete
znati dokle je porođaj stigao i koliko će još trajati!

POROĐAJNI BOL OCENJEN JEDINICOM
• Ovo su vrlo slabi bolovi pored kojih najnormalnije funkcionišete. Smejete se,
kuvate, kupate se, šetate...
• Mogu označavati početak porođaja ali i ne moraju
• Mogu potrajati satima, nekad čak i danima

POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI DVOJKOM I TROJKOM
2 i 3 su takođe slabi bolovi, takođe najnormalnije funkcionišete, jedino što ste svesniji da su se javili tj. da traju, i oni mogu potrajati par sati

POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI ČETVORKOM
• Ovde su uhvatili ,,svoj” ritam
• Javljaju se na oko 15 -20 min.
• Traju oko pola minute
• Nisu jaki, ali nisu ni slabi
• Kad se jave možda ćete zaustaviti svoje aktivnosti koje tog momenta obavljate i
nekako se ,,skoncentrisati” na njih. Ali nećete imati potrebu da se namrštite,
zgrčite, preznojite ili jauknete
• Ako su se javili bolovi koje možete oceniti četvorkom, porođaj je sigurno u toku
• Oni mogu trajati (u zavisnosti da li ste prvorotka ili višerotka, da li vodenjak
postoji ili curi plodova voda) par sati (nemojte zaboraviti da pišem o normalnom
spontanom porođaju)
• U svakom slučaju ne predstavljaju traumu

POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI PETICOM
• Bolovi koje ocenjujete peticom su iste jačine kao
i oni ocenjeni četvorkom

• Ali se skraćuje razmak na koji se javljaju, pa ,,dolaze” na desetak minuta
• Traju do 45 sekundi
- Ostalo je sve isto
- Oni ne traju dugo
- Brzo iza njih nastupaju bolovi koji se mogu oceniti šesticom

POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI ŠESTICOM
- Karakteriše ih javljanje i trajanje kao kod bolova ocenjenih peticom
- Ali se njihova jačina povećava
- Kad se jave verovatno ćete zauzeti određen položaj u kojem vam je lakše
- Ako vas neko nešto pita u toku bola nećete biti baš raspoloženi da date odgovor
- Promenićete izraz lica, okolina će videti da vas boli
- Ovaj bol se može opisati kao ,,boli me, sačekaj samo malo da prođe”, bar se meni
tako obraćaju žene kada ih nešto pitam u tom periodu, po tome i znam koliki im je
intenzitet bola
- Po završetku ovog bola momentalno ste ponovo raspoloženi i nasmejani i obično mi
žene uz osmeh kažu: ,,Pa nije strašno”
- I oni ne traju dugo, ubrzo ih smenjuje ,,sedmica”

POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI SEDMICOM
- Kad nastupi ,,vladavina sedmice” bolovi se javljaju u intervalu od 8 – 10 minuta - - Traju 30 - 45 sekundi
- Kad se jave, žene zauzimaju položaje u kojima im je lakše, obično se
naslone podlakticama na sto i spuste glavu između ruku, neke intenzivno
šetaju u tom periodu masirajući same sebi krsta dok traje bol
- Na licu im se vidi da ih boli, obično stisnu usne i naboraju čelo
- Nakon završetka bola treba im minut – dva da se odmore
- Kad ih pitam koliko ih boli većina mi kaže: ,,Boli “
- Kad ih pitam da li je bol izdrživ, sve mi kažu: ,, Ma jeste, ali boli”
- I iz ,, sedmice” se relativno brzo ulazi u ,,osmicu”

POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI OSMICOM
- Javljaju se na 5 – 8 minuta
- Traju oko 45 – 60 sekundi
- Jakog su intenziteta
- U ovom periodu većina žena počinje da diše u toku perioda bola a ako to same
ne učine podstaknem ih na to
- U ovom periodu sam UVEK pored žene
- U ovom periodu je ženi NEOPHODNO prisustvo babice
- U ovom periodu je ohrabrujem, držim za ruku, i pružam maksimalnu podršku
- Od ovog perioda, mogu reći, počinju oni bolovi koje žene opisuju kada pričaju
o porođaju
- U ovom periodu se ,,otme” po koji uzdah, po koji jauk
- Ali u ovom periodu žene su već pred kraj puta
samog porođaja!!!

- To im tada kažem, i to im tada JAKO PUNO ZNAČI!

- I obično tada kažu: ,, Ako je tako, pa nije onda tako strašno” i nasmeju se

POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI DEVETKOM
- Bolovi se javljaju na 3 – 5 minuta
- Traju jedan minut
- Nisu jači od bolova iz ,,osmice” ali su češći, pa žene ne stignu da se
odmore između dva bola
- Neophodna im je podrška i prisustvo babice
- Uvek se skoncentrišu na ono što im pričam i uvek slušaju sva uputstva koja
im govorim

POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI DESETKOM
- Bolovi se javljaju na 3 minuta
- Traju 1 minut
- Veoma su jakog intenziteta
- Ali srećom TRAJU JAKO KRATKO!
- Kada mi žena kaže: ,, Sestro, ja ovo stvarno više ne mogu da istrpim” oni
prestaju (kao da znaju koliko žena može da istrpi)!
- Odmah nakon njih nastupaju naponi
- U TOKU NAPONA NEMA BOLA!!!!
- U toku napona se javlja nezadrživ osećaj potrebe za napinjanjem, bola nema!

• Kad sve saberete, onaj bol od koga se žene plaše, a vezan je za porođaj, javlja se
pred kraj porođaja

• Pod porođajem se podrazumeva sve što se dešava od pojave prvog bola ili prskanja
vodenjaka pa do rađanja posteljice

• Uz babicu, sve ovo treba da bude pozitivno iskustvo, jer to je vaš dan, dan kada
postajete mama

• I još jedna JAKO važna informacija, bio bol
slab ili onaj najjači on ima svoj tok. Šta to znači? Znači da nije uvek iste jačine u toku svog trajanja!!!

• Počinje polako – pojačava se – ima svoj ,,vrh” tad je najjači – zatim počinje da
se smanjuje – da bi na kraju prestao

• Znači i kada je bol najjači, on to nije sve vreme već jedan deo vremena njegovog
trajanja!

Nadam se da će ovo pomoći mnogim ženama da se oslobode straha koji imaju vezano za porođajne bolove.


Vaša babica

недеља, 14. март 2010.

Prijem u porodilište

Počeli su vam bolovi ili vam je pukao vodenjak ili ste prokrvarili, to su sve razlozi da pođete u porodilište. Naravno pre polaska ponesite spremnu tašnu sa potrebnim stvarima i svoju medicinsku dokumentaciju.
Ono što je veoma važno da znate jeste da se bliži momenat kada ćete postati mama! Najlepši momenat u vašem životu, bar je u mom bio, i ne dozvolite da vam bilo šta ili bilo ko pokvari taj događaj! To je vaš događaj, vaš dan, vaša sreća i radost i nešto o čemu ćete pričati celoga života. Baš iz tog razloga ,,odlučite" da vam ništa neće pokvariti sreću!
Nije važno koje je doba dana ili noći, u porodilište ste uvek dobrodošli!
Da biste se vi osećali sigurnije i opuštenije, opisaću vam neke procedure sa kojima ćete se sresti.
Sam prijem se razlikuje od bolnice do bolnice ali u suštini sve se svodi na isto. Uzeće vam se određeni podaci, od imena i prezima do stručne spreme koju imate vi i vaš suprug, to je administrativni deo, deluje besmmislen kada vas to ispituju dok imate bolove, ali je nešto što zaista ne zavisi od osoblja i njima je rečeno da to moraju uraditi na prijemu, to su podaci koji su delom važni za vašu istoriju porodjaja, a drugim delom su podaci koji se šalju matičnoj službi.
Nakon ,,administrativnog" dela verovatno će vam reći da se presvučete, neke bolnice imaju svoje spavaćice, neke ne tako da ne bi bilo loše to znati pre odlaska u porodilište. Presvlačenje, vraćanje suvišnih stvari vašim pratiocima i naravno pregled. Pregled nije bolan, ali jeste neprijatan, puno možete sebi pomoći ako to znate i ako se opustite prilikom samog pregleda, em što će vama biti lakše em što će pregled kraće trajati. Nakon toga u nekim bolnicama će vam uraditi CTG zapis ili popularno nazvana ,,CTG traka". Ona beleži srčane otkucaje vaše bebe, što je jako važno jer vas lekar i sestra mogu da vide, a bebu mogu samo da čuju i po tome znaju koliko je njoj dobro. Osim što beleži otkucaje bebinog srca, CTG beleži i jačinu vaših kontrakcija (bolova). Ostavlja zapis koliko se često bolovi javljaju, koliko traju i kolike su jačine, a u isto vreme beleži rad srca vaše bebe. Na osnovu ovih podataka lekar ima uvid u jačinu, dužinu i učestalost vaših bolova a ujedno i kako je bebi pre početka bola, za vreme vašeg bola i nakon prestanka bola. Ovo su dragocene informacije koje mogu odlučivati o načinu porođaja ili lekovima koji vam se mogu dati tad ili kasnije u toku porođaja. Dok se bude radio CTG zapis verovatno ćete morati da ležite na leđima 10-15 minuta, to zna da bude neprijatno u toku bola, jer bi trebalo da budete relativno mirni u toku stvaranja CTG zapisa, mada i to zavisi od samih aparata. Verujem da nije teško odležati tih par minuta kada znate koliku važnost ima taj podatak za vas i vašu bebu. Opet u nekim drugim porodilištima se može desiti da vam na prijemu sestra ili lekar jednom drvenom slušalicom koju naslone na vaš stomak poslušaju bebino srce. Prvo će vam pipati stomak, to rade da bi odredili sa koje strane vašeg stomaka se nalaze bebina leđa, jer se sa te strane bolje čuju srčani otkucaji bebe. Potom će vam nasloniti tu drvenu slušalicu na stomak i na nju prisloniti svoje uvo, može se desiti da treba da traže bebine otkucaje tj idu tamo gde se bolje čuju. Kad nađu mesto na kojima se najbolje čuju tu će ih slušati jedno vreme, može se desiti da u isto vreme dok slušaju bebine otkucaje srca pipaju vaš puls. To rade da bi potvrdili da su to bebini a ne vaši otkucaji ( bebino srce radi brže od vašeg, pa se onda ono što se čuje i ono što se pipa razlikuje u brzini i ritmu). I tu nije priči kraj, pošto sada čuju bebino srce, treba da procene i jačinu i dužinu vašeg bola, a u isto vreme ocene kako je tad bebi (kao na CTG-u)pa će oni slušati bebino srce pre nego što počnu bolovi, slušaće ga dok traju bolovi i slušaće ga po prestanku bola. Zašto? Zato što, kao što rekoh, moraju znati kako se vaša beba oseća u toku vašeg bola i kako se oseća posle bola. Puno žena mi je reklo da im je bilo lakše kad je to radio ,,aparat" nego kad mi slušamo, komotnije se osećaju sa dva mala kružića (kalote) na stomaku, nego kad naslonimo uvo na slušalicu, a slušalicu na trbuh, pa nam još beba ,,umakne" (pomeri se)pa moramo opet da je nađemo pa sve iz početka. Ali nije sad poenta u tome, poenta je da vam kažem sa čim ćete se sresti na prijemu i da vas pripremim na to. Dakle sve do sada rečeno nije strašno i nije bolno.
Nakon toga će vam se uzimati obimi. To se radi običnim krojačkim santimetrom. Meri se obim trbuha, meri se visina materice i sestra meri koliko vam se stomak spustio. Ništa od ovoga ne boli i nije neprijatno. Ako se pak desi da vam naiđe bol u tom momentu sestra će sačekati dok on prođe i onda nastaviti sa uzimanjem obima. Obimi su nam važni jer se njima procenjuje kolika bi mogla biti beba. Smejaćete se sada i reći da je to nepotrebno pored UZ- nog pregleda. Možda jeste, možda nije, ali meni je uvek važno da mogu kasnije proceniti kako će se porođaj završiti. No kasnije o tome, još uvek smo kod prijema :))
Zatim slede karlične mere, one se uzimaju jednim velikim šestarom, pelvimetar se zove. Biće potrebno da legnete na leđa i blago savijete noge u kolenima, malo je neprijatno kada se uzima poslednja karlična mera, znaćete koja je to iz dva razloga, prvi je jer će vas sestra zamoliti da legnete na bok sa donjom savijenom nogom u kolenu i gornjom ispruženom, a druga je da će vam reći da će malo stisnuti pelvimetar. Ovo je veoma važna mera, ona će proceniti vašu karlicu, tačnije da li ima mesta da kroz nju beba prođe i rodi se ili mesta nema. Na ovu meru lekar i sestra uvek misle kada razmišljaju o napredovanju vašeg porođaja ili odlučivanju kako će se on završiti.
Na prijemu će vam se izmeriti pritisak, temperatura, visina, težina u nekim porodilištima ćete dobiti dve tračice na koje treba da mokrite i pokažete ih sestri. Tim tračicama se određuje da li imate u urinu šećera i albumina (proteina) i ako ih imate koliko ih imate. Veoma su dragoceni ti podaci za vas jer se uzimaju u obzir zajedno sa vrednostima vašeg pritiska, porasta telesne težine u toku trudnoće i postojanja otoka na vašim potkolenicama.
U toku prijema sve ovo dok mere, pišu, pitaju, posmatraju sestre i lekari se veoma intenzivno bave procenom vašeg i bebinog stanja.Ovo vam pišem da bi i vi znali koliko je to važno i koliko su bitni podaci koje im dajete.

Jako sam zabrinuta

Dugo već pratim sajt ,,Majka hrabrost" čitajući ispovesti žena iz porodilišta nisam mogla da verujem da se takve stvari dešavaju, a ne mogu da verujem ni da priče nisu istinite, a ne mogu ni sebi da dođem! Ne retko me, čitajući priče, preplavljivao bes, tuga, beznađe...ne retko i suze. Strašno je, strašno je najlepši dan u životu, dan kada se postaje majka, doživeti na tako strašan način! Ma nije mi jasno šta se desilo sa nama svima?! I onda razmišljam, razmišljam šta se po tom pitanju može uraditi, mora postojati način, ne prihvatam da ga nema!
To što Krugolina radi je odlično, žena se bori lavovski i to na samom vrhu, ulaže sebe maksimalno, uz nju je armija žena, javnost, ima i osoblja zaposlenog u zdravstvu zainteresovanog da se problem reši, koliko vidim i ministar je veoma zainteresovan za popravljanje trenutnog stanja ali ne vidim da je na sajtu objavljena ni jedna jedina priča koja potvrđuje da se nešto zaista promenilo. Tužno...
U celoj priči ne prihvatam da u porodilištima rade samo ,,đavoli", lično poznajem puno ,,anđela", ali onda se pitam zašto se ne piše i o pozitivnim iskustvima iz porodilišta, ili je možda to nevažno? Ili žene koje su imale pozitivno iskustvo nemaju potrebu da ga ispričaju? Istina je ima i nekolicina takvih priča na sajtu ali su one relativno kratke, čisto notirane.
No dobro, svako se češe tamo gde ga svrbi, a kad ne svrbi čovek se i ne češe...eto pa da prihvatim ovo za objašnjenje, ljudski je. U svakom slučaju treba rešavati probleme, a po svemu sudeći puno ih je.
Stalno razmišljam na koji način mogu pomoći u ovom pohodu na dostojanstvo, na ljudskost...Nešto veliko ne mogu, ali verovatno bar nešto mogu, bar nešto...

Čarolija prvog udaha

Uvek sam razmišljala da li je posao kojim se bavim slučajnost ili sudbina. Kako god okrenem dođe mi na sudbinu, prosto je nemoguće osećati toliku ljubav ka svom poslu a da je to puka slučajnost. Ne može se zamisliti, ako se doživelo nije, koliko emocija ima u ta 3-4 minuta dolaska jednog novog života na svet. Čast je dočekati ga u svoje ruke, obrisati to malo lice i u rukama, svojim, osetiti prvi udah...čarolija. Uvek se raznežim i uvek mi suza radosnica poigra u oku uz osmeh i izgovorim: ,,Dobrodošla bebo".